top of page

ZRNÁ – CELOZRNNÁ STRAVA


Priatelia, poďme sa porozprávať o celozrnnej strave, respektíve o zrnách, dobre?

Prečo táto téma?

Pretože je to doslova jednoduché jedlo, ktorého pravidelný príjem dokáže zvýšiť naše šance na dlhý a zdravý život. Ide pritom iba o malé zrniečka.

Budem citovať z jedného veľkého vedeckého prehľadu:

„Príjem celozrnných potravín je spojený so zníženým rizikom koronárnych srdcových chorôb, kardiovaskulárnych chorôb a celkovej rakoviny a úmrtnosťou zo všetkých príčin, rovnako s respiračnými chorobami, infekčnými chorobami, cukrovkou a všetkými nekardiovaskulárnymi chorobami ako aj nerakovinovými príčinami.“

Pri prehliadaní internetu vás časť článkov môže presvedčiť o tom, že všetky obilniny sú zápalové. Z čoho vychádzajú netuším, ale my sa pozrieme radšej na vedu.

Veda tvrdí, že denná konzumácia už malého množstva celých zŕn (hovoríme napríklad o dvoch krajcoch celozrnného chleba - pre lepšiu predstavu), má na


RIZIKO SMRTI nasledujúci vplyv:

  • Koronárna choroba srdca - pokles o 19 %

  • Náhla cievna mozgová príhoda - pokles o 14 %

  • Srdcovocievne choroby- pokles o 29 %

  • Rakovina (akýkoľvek typ) - pokles o 15 %

  • Ochorenia dýchacích ciest- pokles o 22 %

  • Infekčné choroby- pokles o 26 %

  • Cukrovka- pokles o 51 %

Mimochodom, vyššie uvedené čísla vychádzajú z vyššie citovaného systematického prehľadu a metaanalýzy až 45 prospektívnych štúdií z 3 rôznych kontinentov, ktoré zahŕňali milióny pacientov. Čiže málokto si dovolí tvrdiť, že sa jedná o nekvalitný dôkaz.


A ďalšie dôkazy?


ĎALŠIE DÔKAZY O ZÁZRAKOCH SKRYTÝCH V ZRNIEČKACH

Tak ako sme včera začali s témou, aj dnes mám opäť skvelé dáta a medicínu založenú na dôkazoch, ktorá dáva absolútne ÁNO pre rôzne zrniečka/semienka.

Napríklad v 6-týždňovej randomizovanej štúdii sa ukázalo, že pridanie celých zŕn namiesto rafinovaných zŕn ( čiže už upravených) vedie k väčším a častejším stoliciam, zdravšiemu črevnému mikrobiómu a väčšiemu množstvu mastných kyselín s krátkym reťazcom. Čiže črevné mikróby vytvorili vo väčšej miere najsilnejšie protizápalové molekuly. Čo je skvelá správa, ak si uvedomíme, že tento benefit nám dodajú veľmi jednoducho malé zrniečka, ktoré začneme pravidelne konzumovať. Navyše ide o dostupnú potravinu.

Rovnako majte na mysli, že ultra spracované/ultra rafinované zrná, ktoré nemajú vlákninu a väčšinu ostatných mikroživín a zachovávajú si iba cukor alebo škrob, nerobia pre naše črevá žiadnu dobrú robotu.

Čo to znamená v preklade?

Veľmi jednoducho, každodennou konzumáciou celozrnných výrobkov si výrazne zvyšujeme svoje šance na dlhší a zdravší život! A nejde len o hnedý chlieb a raňajkové cereálie. Skúste preskúmať všetko, čo celozrnný svet ponúka. Jačmeň, raž, hnedá ryža, proso, ovos a pohánka sú skvelé možnosti. Mimochodom, vedeli ste, že aj pukance sú celozrnné?

Stretávam toľko pacientov, ktorí celé desaťročia zanedbávajú celozrnné výrobky. Zvyčajne ich žiadam, aby pomaly a postupne si pripravili až tri porcie každý deň.

Napríklad také 3 lyžice ovsa + 3 lyžice hnedej ryže + krajec celozrnného chleba. Tak málo stačí, aby ste si výrazne zdravotne pomohli.

Moje obľúbená celozrnná potravina je kuskus.

Aké celozrnné pokrmy máte najradšej vy?


530 zobrazení
bottom of page