top of page

POTRAVINY AKO PREVENCIA VZNIKU RAKOVINY PRSNÍKA

Priatelia, budeme mať opäť trochu obšírnejšiu tému, ale o to zaujímavejšiu. Niečo si povieme o potravinách, ktoré pomáhajú predchádzať riziku rakoviny prsníka.

Vieme, že mnoho faktorov ovplyvňuje vaše riziko rakoviny, vrátane životného štýlu a genetiky. Pre uvedené som si pre vás dovolil pripraviť zoznam potravín a nápojov, ktoré vám môžu pomôcť znížiť riziko rakoviny prsníka.


Rakovina prsníka je totiž najčastejšou rakovinou u žien, pričom tzv. invazívny karcinóm prsníka postihuje počas života 1 z 8 žien v Spojených štátoch. Vyskytuje sa aj u mužov, hoci mužská rakovina prsníka predstavuje menej ako 1 % všetkých prípadov rakoviny prsníka.

Poškodenie DNA a genetické mutácie môžu spôsobiť rakovinu prsníka. Dedenie určitých génov, ako sú BRCA1 a BRCA2, môžu tiež zvýšiť riziko, rovnako ako aj obezita.

Dôležitú úlohu zohráva životný štýl. Výskum spája fajčenie, vystavenie sa estrogénu, nadmerné pitie alkoholu a určité stravovacie návyky, vrátane tzv. západnej stravy s vysokým obsahom spracovaných potravín so zvýšeným rizikom rakoviny prsníka.

Štúdie spájajú stravovacie návyky, ako je napr. stredomorská strava, so zníženým rizikom rakoviny prsníka.

Keďže sa ukazuje, že určité potraviny môžu dokonca až chrániť pred týmto ochorením dovolil som si pripraviť zoznam 12 potravín, ktoré vedia pomôcť znížiť riziko rakoviny prsníka.

Majte prosím na pamäti, že s rozvojom rakoviny prsníka je spojených veľa faktorov. Zatiaľ čo zlepšenie vašej stravy môže zlepšiť vaše celkové zdravie a znížiť riziko rakoviny vo všeobecnosti, je to doslova len jeden kúsok skladačky.

Aj pri ideálnej strave je preto potrebné sa zúčastňovať aj na pravidelnom skríningovom vyšetrenírakoviny prsníka (mamografia). Koniec koncov, včasné odhalenie a diagnostika výrazne zvyšujú mieru prežitia. Požiadajte preto svojho lekára o radu ohľadom skríningu rakoviny prsníka.

Výskum naznačuje, že tieto potraviny môžu znížiť riziko ochorenia.


1. Zelená listová zelenina

Toto je len niekoľko z listovej zelenej zeleniny, ktorá môže mať protirakovinové vlastnosti:

• kel

• rukola

• špenát

• horčica zelená

Zelená listová zelenina obsahuje karotenoidové antioxidanty vrátane beta karoténu, luteínu a zeaxantínu. Vyššie hladiny týchto antioxidantov v krvi sú spojené so zníženým rizikom rakoviny prsníka.

Staršia analýza 8 štúdií z roku 2012 na 7 011 ženách zistila, že ženy s vyššími hladinami karotenoidov mali výrazne znížené riziko rakoviny prsníka v porovnaní so ženami s nižšími hladinami.

Podobne veľká štúdia z roku 2015 spojila vyššie hladiny celkových karotenoidov v krvi so zníženým rizikom rakoviny prsníka o 18 % až 28 %, ako aj zníženým rizikom recidívy a smrti u tých, ktorí už rakovinu prsníka mali. Táto štúdia sledovala 32 826 žien počas 20-ročného obdobia.


2. Hlúbová zelenina


Hlubová zelenina, vrátane karfiolu, kapusty a brokolice, môže tiež pomôcť znížiť riziko rakoviny prsníka.

Krížová zelenina obsahuje glukozinolátové zlúčeniny, ktoré vaše telo dokáže premeniť na molekuly nazývané izotiokyanáty. Tie majú významný protirakovinový potenciál.

Štúdia zahŕňajúca 1 493 žien z južnej Číny spájala vyšší celkový príjem krížovej zeleniny so zníženým rizikom rakoviny prsníka.

3. Tzv. Allium zelenina

Cesnak, cibuľa a pór sú všetko allium zelenina. Môžu sa pochváliť celým radom živín, vrátane organických zlúčenín síry, flavonoidných antioxidantov a vitamínu C. Tieto môžu mať silné protirakovinové vlastnosti.

Štúdia zahŕňajúca 660 žien v Portoriku spojila vysoký príjem cesnaku a cibule so zníženým rizikom rakoviny prsníka.

Podobne štúdia zahŕňajúca 582 iránskych žien zistila, že vysoký príjem cesnaku a póru môže chrániť pred rakovinou prsníka. Vysoký príjem surovej cibule môže mať tiež malý ochranný účinok.

4. Citrusové plody

Citrusové plody zahŕňajú:

• pomaranče

• grapefruity

• citróny

• limetky

• mandarínky

Citrusové plody a ich šupky sa doslova hemžia zlúčeninami, ktoré môžu chrániť pred rakovinou prsníka, vrátane:

• folát

• vitamín C

• karotenoidy ako beta kryptoxantín a beta karotén

• flavonoidné antioxidanty ako kvercetín, hesperetin a naringenín

Tieto živiny majú antioxidačné, protirakovinové a protizápalové účinky.

V skutočnosti výskum spája citrusové ovocie so zníženým rizikom mnohých druhov rakoviny, vrátane rakoviny prsníka. Starší prehľad literatúry z roku 2013 týkajúci sa 6 štúdií zahŕňajúcich 8 393 žien spájal vysoký príjem citrusov s 10% znížením rizika rakoviny prsníka.


5. Bobule


Pravidelná konzumácia bobúľ môže pomôcť znížiť riziko niektorých druhov rakoviny, vrátane rakoviny prsníka.

Ukázalo sa, že antioxidanty v bobuliach, vrátane flavonoidov a antokyanov, chránia pred poškodením buniek, ako aj pred vývojom a šírením rakovinových buniek.

Staršia štúdia z roku 2013, na ktorej sa zúčastnilo 75 929 žien, spájala vyšší príjem bobuľového ovocia (najmä čučoriedok) s nižším rizikom rakoviny prsníka.

6. Broskyne, jablká, hrušky a hrozno

Ukázalo sa, že ovocie, konkrétne broskyne, jablká, hrušky a hrozno, tiež chránia pred rakovinou prsníka.

Vo veľkej štúdii z roku 2013 mali ženy, ktoré konzumovali aspoň 2 porcie broskýň každý týždeň, až o 41 % znížené riziko vzniku rakoviny prsníka.

Viaceré štúdie, ktoré analyzovali údaje od stoviek tisíc žien, tiež spojili konzumáciu jabĺk a hrušiek s nižším rizikom rakoviny prsníka.

Niektoré laboratórne štúdie tiež ukazujú, že určité zlúčeniny nachádzajúce sa v hrozne, vrátane flavonoidov a antokyánov, môžu chrániť pred bunkami rakoviny prsníka. Tu je potrebný ďalší výskum na ľuďoch.

7. Mastné ryby

Mastné ryby, vrátane lososa, sardiniek a makrely, s omega-3 tukmi, selénom a antioxidantmi, ako astaxantín, môžu tiež ponúkať ochranné účinky proti rakovine.

Niektoré štúdie ukazujú, že konzumácia mastných rýb môže znížiť riziko rakoviny prsníka.

Jeden starší prehľad literatúry z roku 2013 analyzoval 21 štúdií zahŕňajúcich celkovo 883 585 ľudí. Výskumníci zistili, že ľudia s najvyšším príjmom zdrojov omega-3 z morských plodov mali až o 14 % znížené riziko rakoviny prsníka v porovnaní s tými, ktorí ich jedli najnižšie.

Iné štúdie o konzumácii rýb a ich mastných kyselín uvádzajú taktiež podobné zistenia.

Vyváženie pomeru omega-3 a omega-6 tým, tým že sa je viac tučných rýb a menej rafinovaných olejov a ultraspracovaných potravín, môže tiež pomôcť znížiť riziko rakoviny prsníka.

8. Fermentované potraviny

Fermentované potraviny ako jogurt, kimchi a kyslá kapusta obsahujú probiotiká a ďalšie živiny, ktoré môžu chrániť pred rakovinou prsníka.

Prehľad literatúry z roku 2015 týkajúci sa 27 štúdií spájal konzumáciu mliečnych výrobkov, vrátane fermentovaných mliečnych výrobkov, ako je jogurt a kefír, so zníženým rizikom rakoviny prsníka v západnej aj ázijskej populácii.

Laboratórne štúdie a výskum na zvieratách naznačujú, že tento ochranný účinok súvisí s účinkami niektorých probiotík na posilnenie imunity.

9. Fazuľa

Fazuľa je plná vlákniny, vitamínov a minerálov. Najmä ich vysoký obsah vlákniny môže chrániť pred rakovinou prsníka.

Štúdia zahŕňajúca 4 706 žien zistila, že vysoký príjem fazule znižuje riziko rakoviny prsníka až o 20 % v porovnaní s nízkym príjmom fazule.

Okrem toho v štúdii zahŕňajúcej 1 260 nigérijských žien, mali ženy s najvyšším príjmom fazule až o 28 % znížené riziko rakoviny prsníka v porovnaní s ženami s najnižším príjmom.

10. Byliny a koreniny

Byliny a koreniny obsahujú rastlinné zlúčeniny, ktoré môžu pomôcť chrániť pred rakovinou prsníka. Patria sem vitamíny, mastné kyseliny a polyfenolové antioxidanty.

Napríklad oregano sa môže pochváliť antioxidantmi karvakrolom a kyselinou rozmarínovou. Laboratórna štúdia z roku 2017 zistila, že tieto antioxidanty vykazujú významné protirakovinové účinky proti agresívnym bunkovým líniám rakoviny prsníka.

Kurkumín, hlavná účinná látka v kurkume, tiež preukázal významné protirakovinové vlastnosti, rovnako ako apigenín, flavonoid koncentrovaný v petržlene.

Keďže mnohé iné bylinky a koreniny majú tiež silné protirakovinové účinky, je dobré zaradiť do svojho jedálnička širokú škálu, ako je tymián, zmes kari korenia a zázvor.

11. Celé zrná

Celé zrná ako pšenica, hnedá ryža, jačmeň, quinoa a raž sú bohaté na množstvo dôležitých živín vrátane vlákniny, vitamínov, minerálov a antioxidantov.

A čo viac, môžu mať aj silné vlastnosti v boji proti rakovine.

V skutočnosti jedna štúdia z roku 2016 zistila, že konzumácia najmenej siedmich porcií celých zŕn týždene bola spojená s výrazne nižším rizikom vzniku rakoviny prsníka u žien.

Ďalšia štúdia zahŕňajúca 10 812 žien v strednom veku ukázala, že konzumácia väčšieho množstva vysokokvalitných sacharidov, ako sú celozrnné výrobky, bola spojená so zníženým rizikom vzniku rakoviny prsníka počas 12-ročného obdobia.

Okrem toho ďalší výskum naznačuje, že pridanie celých zŕn do stravy môže tiež chrániť pred niekoľkými ďalšími typmi rakoviny, vrátane rakoviny pankreasu, hrubého čreva, žalúdka a pažeráka

12. Vlašské orechy

Vlašské orechy majú dlhý zoznam výhod a sú skvelým zdrojom tukov prospešných pre srdce, vrátane kyseliny alfa-linolénovej.

Niektoré výskumy naznačujú, že pridanie vlašských orechov a iných druhov orechov do stravy môže pomôcť chrániť pred rakovinou prsníka.

Podľa štúdie z roku 2015, na ktorej sa zúčastnilo 201 ľudí - tí, ktorí každý týždeň konzumovali najvyššie množstvo vlašských orechov, arašidov a mandlí, mali 2-3 krát menšiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny prsníka ako tí, ktorí nekonzumovali žiadne orechy.

Ďalšia malá štúdia skúmala vplyv vlašských orechov na ženy s rakovinou prsníka. Vedci zistili, že konzumácia 2 uncí (57 gramov) vlašských orechov každý deň počas 2–3 týždňov, viedla k významným zmenám v hladinách špecifických génov, ktoré kontrolujú rast a šírenie buniek rakoviny prsníka.

Okrem toho jedna štúdia z roku 2016 ukázala, že určité zlúčeniny izolované z vlašských orechov dokázali zablokovať rast buniek rakoviny prsníka o 63 %.

Milé dámy a ako ste na tom s príjmom spomínaných 12 potravín vy?


412 zobrazení
bottom of page