top of page

Čo nám ukázala najdlhšia štúdia o šťastí?


Priatelia, všetci hľadáme šťastie. Ale ako ho dosiahneme? Tak aj na túto tému sa bližšie pozreli vedci.

Harvardská štúdia rozvoja dospelých, je z môjho pohľadu nesmierne fascinujúca a zároveň najkomplexnejšia štúdia, aká bola kedy vykonaná, pretože sledovala svojich účastníkov počas celého ich dospelého života. Štúdia sa začala v Bostone ešte v roku 1938 a sledovala tri generácie: starých rodičov, rodičov a deti. Analyzovala viac ako 2000 ľudí počas 85 rokov trvania štúdie. Sledovaním tejto veľkej populácie viac ako osem desaťročí štúdia odhalila faktory, ktoré najviac súviseli s blahobytom a šťastím. Dovolil som si pre vás zhrnúť niektoré z hlavných záverov sledovania.


Najdôležitejšie faktory

Najšťastnejší účastníci štúdie mali počas 85 rokov štúdie spoločné dva hlavné faktory:

  • starostlivosť o svoje zdravie

  • budovanie láskyplných vzťahov s ostatnými

Je zrejmé, že dobré zdravie je nevyhnutné pre dobrý život. Čo bolo pre výskumníkov prekvapujúce bolo zistenie, že dobré vzťahy boli najvýznamnejším premenným činiteľom, ktorý bol zodpovedný za zdravie a šťastie počas starnutia.


Profesionálny úspech je nedostatočný

Sledovanie ukázalo, že profesionálny úspech sám o sebe nezaručuje šťastie, aj keď môže byť potešujúci. Štúdia odhalila, že tí, ktorí boli najšťastnejší, boli tí, ktorí neboli izolovaní. Najšťastnejší ľudia si vážili a podporovali vzťahy. Úroveň vzdelania a kultúrneho povedomia, boli tiež dôležitými faktormi pre osvojenie si zdravých návykov.


Sociálne zručnosti

Počas celého dňa väčšinou čelíme doslova sérii spoločenských situácií, v ktorých musíme komunikovať s inými ľuďmi. Na efektívne riešenie každej z týchto situácií, by mali mať ľudia to, čo je známe ako sociálne zručnosti. Tieto schopnosti nám totiž umožňujú nadviazať vzťah k ostatným a riešiť situácie a niekedy aj konflikty.

Cieľom zdokonalenia sociálnych zručností je zlepšenie medziľudských vťahov a dobrý pocit zo seba.

Na druhej strane osamelosť je žiaľ čoraz bežnejšia. Ukázalo sa, že je veľmi dôležité mať niekoho, s kým sa môžeme otvorene porozprávať o svojich problémoch. Autori štúdie preto dávajú aj návod, ako podporovať, posilňovať a rozširovať vzťahy. Hovoria tomu udržiavanie sociálnych väzieb a rovnako ako udržiavanie fyzickej zdatnosti si to vyžaduje neustálu prax. Priateľstvá a vzťahy si vyžadujú pravidelný kontakt, aby nezanikli. Pomôcť môže niekedy iba jednoduchý telefonát. Účasť na aktivitách, ktoré prinášajú radosť a podporujú kamarátstvo, ako je šport, koníčky a dobrovoľnícka práca, môžu pomôcť rozšíriť sieť vzťahov.


Šťastie nie je neustále.

Sociálne siete väčšinou ukazujú pozitívnu stránku života ľudí a možno z nich nadobudnúť dojem, že každý žije bez starostí. Pravdou však je, že nikoho život nie je bez ťažkostí a výziev. Ukázalo sa, že sociálne zručnosti prispievajú k lepšej odolnosti. Priatelia, pamätajme si, že nikdy nie je neskoro na zmenu a na to, aby sme zmenili svoj život prostredníctvom nových vzťahov a skúseností. Tí, ktorí si myslia, že vedia o živote všetko, sa veľmi mýlia. Táto štúdia totiž ukázala, že dobré veci sa stali najmä tým, ktorí urobili vo svojom živote zásadné zmeny a dobré správy sa väčšinou objavili, keď to ľudia najmenej čakali.

Spomínaná štúdia ukázala dôležitosť sociálnych zručností a neustáleho pestovania našich vzťahov, ktoré nám pomôžu stať sa zdravšími, prekonať náročné chvíle a dosiahnuť šťastie, po ktorom všetci túžime.

Priatelia a čo pomáha vám k tomu, aby ste boli šťastní?




301 zobrazení
bottom of page