top of page

POZOR NA DIÉTU BEZ LEPKU



Bezlepkovú-bezgluténovú diétu si nemôžete naordinovať sami, môže vám paradoxne uškodiť. Ak ste sa dali naladiť na „zdravú vlnu stravovania“ a sami ste si naordinovali bezlepkovú, alebo bez laktózovú diétu s tým, že je to pre vás ľahšia strava na trávenie, tak robíte veľkú chybu. Naopak dlhodobým stravovaním sa s vylúčením lepku, či laktózy, si môžete len ublížiť. Ak sa vám aj zdá, že po konzumovaní stravy s lepkom je vám ťažko, na príčinu musí prísť lekár, nie rada na internete. Aj preto je bezlepkové stravovanie určené pre pacientov s celiakiou a prísny stravovací režim je braný ako liečebný postup.


ZDRAVÝ ČLOVEK BY SI NEMAL SÁM ORDINOVAŤ BEZLEPKOVÚ DIÉTU


V súčasnej dobe nájsť bezlepkové produkty nie je vôbec žiadny problém. Dokonca ani v mnohých reštauráciách sa už pacienti s celiakiou obávať nemusia, že by sa bez toho, aby došlo k porušeniu ich diéty, najedli. Pre ľudí, ktorí netolerujú glutén, čiže bielkovinu, ktorá sa nachádza v pšenici a jačmeni je toto bezpochyby skvelé.


AK STE SI NASADILI BEZLEPKOVÚ DIÉTU BEZ PRÍSLUŠNEJ DIAGNÓZY, MALI BY STE VEDIEŤ NASLEDOVNÉ


V poslednej dobe pozorujeme v gastroenterologických ambulanciách nárast toho, že si ľudia svojvoľne nasadzujú bezlepkovú diétu bez toho, aby mali príslušnú diagnózu. Takýto postup, ale nemá žiadny vedecký základ, resp. dôkaz. Je to žiaľ fakt založený iba na odporúčaniach publikovaných v rôznych médiách, resp. následkom hľadania nie správnych a vedecky podložených informácií na internete. Možno nájsť rôzne odkazy, ktoré zaručene hovoria o tom, že po bezlepkovej diéte dôjde u ľudí k chudnutiu, posilneniu energie, resp. celkovo k zlepšenému pocitu zdravia. V skutočnosti však podľa doc. na Harvard Medical School Daniel A. Lefflera, riaditeľa klinického výskumu v Celiatickom centre, v Medicínckom centre v Bostone, zavedenie bezlepkovej diéty bez príslušnej diagnózy nemá zmysel. „Ľudia, ktorí sú citliví na lepok (precitlivenosť na glutén), sa môžu na bezlepkovej diéte cítiť lepšie, ale väčšia časť z takejto praxe nebude ťažiť (profitovať). Iba jednoducho utratia peniaze, nakoľko tieto produkty nie sú lacné.“ Ľudia s celiakiou glutén netolerujú ani v malých častiach. Iba 50 miligramov tejto bielkoviny (pre lepšie predstavenie si, je to čiastka obsiahnutá v jednom malom krutóne), je dostačujúca na to, aby spôsobila pacientom ťažkosti. U pacientov s celiakiou glutén spustí imunitnú odpoveď, ktorá poškodzuje výstelku tenkého čreva, čo môže mať za následok poruchu vstrebávania výživných látok z jedla, príznaky (hnačka, plynatosť...) a spôsobiť aj iné ťažkosti, ako napr. osteoporózu, neplodnosť atď.


GLUTÉNOVÁ SENZIVITA NIE JE CELIAKIA


Existuje aj tzv. gluténová senzitivita, ktorá môže spôsobiť príznaky podobné celiakii, pričom ale nedochádza k poškodeniu sliznice čreva. Vynechanie gluténu zo stravy znamená okrem iného vzdanie sa tradičného chleba, cereálií, cestovín, pizze a piva, čo je samozrejme nie úplne ľahké v rámci dennodenného fungovania. Ak sa niekto rozhodne vynechať glutén zo stravy, napriek tomu, že na to nemá príslušnú diagnózu (celiakia, či gluténová senzitivita), je dôležité aby vedel, že takáto „diéta“ môže paradoxne spôsobiť určité výživové nedostatky. Chlieb a cereálie sú totiž významným zdrojom vitamínov B. Ich vynechanie zo stravy teda môže byť problematické najmä u tehotných žien alebo u tých, ktoré chcú otehotnieť, nakoľko je u nich potrebný vitamín B9 (kyselina listová) v rámci prevencie poškodení.


ČREVÁ PŠENICU POTREBUJÚ



Pšenica je okrem iného aj hlavným zdrojom vlákniny v strave, ktorú črevá potrebujú na to, aby fungovali správne. Vláknina najmä má aj ochranný vplyv na rakovinu hrubého čreva, srdcovocievne ochorenia...Väčšinou, žiaľ v našej spoločnosti ľudia konzumujú vlákninu v zníženej miere a bezlepkovou diétou bez príslušnej diagnózy sa dokážu ochudobniť o potrebnú vlákninu ešte výraznejšie. Ak nadobudnete teda pocit, že máte celiakiu alebo gluténovú senzitivitu (precitlivelosť na lepok), určite je namieste najprv navštíviť lekára a až po adekvátnom vyšetrení a potvrdení diagnózy začať bezlepkovú diétu. Ak vám záleží na vašom zdraví, samovoľne si túto diétu nenasadzujte, určite vám nepomôže k vášmu zdravému tráveniu.




384 zobrazení
bottom of page