top of page

Odklad skríningu rakoviny hrubého čreva počas pandémie COVID-19 môže mať smrteľné následky

Nechcem zbytočne strašiť nadpisom, ale je to pravda. Síce od začiatku roku z celej sily bojujeme proti pandémií Covid-19, žiaľ zanedbali sme prevenciu mnohých iných ochorení. Medzi nimi je aj kolorektálny karcinóm. V Taliansku vedci robili výskum a prišli k veľmi smutnému zisteniu. Ich výsledky ukázali, že odklad skríningu kolorektálneho karcinómu (rakoviny hrubého čreva), môže viesť skoro až k 12%-nému nárastu úmrtí v dôsledku nádoru počas nasledujúcich 5 rokov.


Počas pandémie vo viacerých krajinách došlo totiž k tomu, že sa spomalil, resp. až zastavil skríningový program (skríning je metóda vyhľadávania včasných foriem rakoviny). Je to na obrovskú škodu, keďže rakovina hrubého čreva je vysoko liečiteľná, ak je zachytená v skorom štádiu, ale žiaľ, čím neskôr dôjde k jeho odhaleniu klesá aj prognóza pacienta na vyliečenie. Kolorektálny karcinóm je v prvotných štádiách bezpríznakový (viac ako polovica pacientov). V priebehu tejto fázy je diagnóza určená iba náhodným vyšetrením. Keďže ako už bolo spomenuté rakovina hrubého čreva v úvodných štádiách nemusí mať vôbec žiadne príznaky, je veľmi dôležité pravidelným skíningom kontrolovať celú populáciu. Práve pri skríningu ide o hľadanie rakoviny u bez príznakových jedincov.


AKO JE NA TOM SLOVENSKO?


Tieto výsledky u kolegov v Taliansku sú pre gastroenterológov veľmi závažné. Práve my Slováci sme totiž takými pomyselnými „lídrami“ vo výskyte rakoviny hrubého čreva. Preto úvodzovky, pretože naozaj ide o veľmi smutné víťazstvo.


V ČOM JE PROBLÉM?


Rakovinu hrubého čreva zachytíme žiaľ až v neskorých štádiách, pacienti prídu, až keď majú reálny problém. Preto stále bijeme na poplach a hovoríme o života -zachraňujúcej prevencii. Pri tomto ochorení je skorý záchyt naozaj kľúčový. Aj preto je veľmi dôležitá pravidelná účasť na preventívnom programe, ktorý vyhľadáva rakovinu hrubého čreva a konečníka u bezpríznakových jedincov- spomínaný skríning kolorektálneho karcinómu.


Viac informácií nájdete aj na stránke www.krca.sk.


NEBOJTE SA SKRÍNUNGU - NEBOLÍ


Prevencie sa naozaj netreba báť. Nebolí, nie je invazívna. V skríningu rakoviny hrubého čreva a konečníka sa požíva štandardizovaný test na skryté (okultné) krvácanie v stolici v dvojročných intervaloch. Ak je vyšetrenie pozitívne, je potrebné realizovať kolonoskopiu. V rámci skríningu sa môže použiť aj vykonanie primárnej skríningovej kolonoskopie raz za 10 rokov. Každý po dovŕšení 50 roka života má na toto vyšetrenie nárok, prepláca ho daná zdravotná poisťovňa. Samozrejme ak máte v rodine výskyt rakoviny hrubého čreva, treba vyšetrenie absolvovať čo najskôr.


AKÉ MÔŽU BYŤ PRÍZNAKY?


Príznaky ako zmena vo vyprázdňovaní, bolesť brucha a strata na hmotnosti sa dostavia väčšinou až pri pokročilom ochorení. Zákerným faktom na tejto chorobe je aj skutočnosť, že ak mal niekto negatívny test a nemá ťažkosti, neznamená to, že o pár rokov sa u neho rakovina čreva nevyvinie.


ZA NAJBLIŽŠÍCH 5 ROKOV ZOMRIE O TAKMER 12 % VIAC PACIENTOV NA RAKOVINU HRUBÉHO ČREVA


Luigi Ricciardello, docent Boloňskej univerzity preto upozornil na potrebu nezlomnej cesty prevencie tejto choroby. Jeho výskumný tím, spolu s kolegami s Univerzity s Parmy, Bergama a Brescie ukázali, že pred pandémiou posielali taliansky lekári až do 500 000 upozornení za mesiac pacientom, kde zdôrazňovali dôležitosť účasti na skríningu. Teraz však dochádza pri skríningu k meškaniu 7 až 12 mesiacov. To znamená, že 29% nájdených rakovín hrubého čreva bude v budúcnosti už v pokročilom štádiu. Tento posun skríningu môže spôsobiť nárast úmrtí až o 11,9% v nasledujúcich 5 rokoch.


Kolegovia uviedli, že týmto sa pomaly môžu vrátiť do obdobia, keď skríning rakoviny hrubého čreva neprebiehal a tým pádom rakovina hrubého čreva bola jednou z najčastejších zhubných ochorení v Taliansku. Pokles skríningu zaznamenali aj kolegovia v Spojených štátoch, kde došlo k prudkému poklesu ako kolonoskopii, tak aj vyšetrení stolice na skryté krvácanie.


Pevne verím, že tento negatívny trend nepríde aj na Slovensko, lebo jeho následky by boli pre našich pacientov doslova tragické. Aj keď čísla ukazujú pokles preventívnych vyšetrení. Je to však aj na vás, prosím pýtajte sa svojho lekára o možnosti skríningu ako aj preventívnej kolonoskopie.

177 zobrazení
bottom of page