top of page

MÔŽE RAKOVINA HRUBÉHO ČREVA SÚVISIEŤ S NEDOSTATKOM INFORMÁCIÍ?



Žiaľ na túto otázku je jednoznačná odpoveď a to áno, výskyt rakoviny hrubého čreva súvisí aj s nedostatkom informácií o tomto zhubnom ochorení. Práve rakovina hrubého čreva- kolorektálny karcinóm (KrCa) je jednou z najčastejších príčin úmrtia na Slovensku, rovnako je tomu aj vo svete.


Základným rizikovým faktorom sú pokročilé polypy. Sú to výrastky na sliznici hrubého čreva a konečníka. Pacienti aj po odstránení takýchto polypov (polypektómií) majú až 3-násbone zvýšené riziko vzniku KrCa. Aj preto sa vo všeobecnosti odporúča, po polypektómií absolvovať aj kontrolnú kolonoskopiu v rýchlejšom intervale a to už do 3 rokov. Všeobecné odporúčanie pre pacientov v preventívnom skríningovom (vyhľadávacom) programe KrCa je pritom každých 10 rokov. Samozrejme stále sa vedci zaoberajú otázkou, prečo je výskyt taký vysoký. V štúdií publikovanej v časopise Journal of Gastroenterology and Digestive Systems výskumníci z Atlantickej Univerzity na Floride analyzovali dáta z obdobia 4 rokov. Skúmali pacientov s histologicky potvrdenými pokročilými polypmi hrubého čreva a konečníka. Výsledky ukázali, že až 28,6% z nich nevedelo o nutnosti opakovanej kolonoskopie, resp. o vhodnosti skoršieho termínu kontroly. Zarážajúce bolo, že až 12% nevedelo vôbec o skutočnosti, že kontrolnú kolonoskopiu potrebujú.

Dovoľte mi preto touto cestou apelovať na tú skupinu pacientov, ktorých sa táto téma dotýka. Prosím zapamätajte si, kedy vám boli polypy odstránené a prekonzultujte so svojim doktorom termín a najmä potrebu skoršej kolonoskopickej kontroly. Rovnako vám odporúčam tento termín si aj zapísať a sledujte si kalendár, je to nesmierne dôležité pre vaše zdravie. Pamätajte si, že aj skoršia kontrola u lekára vám môže zachrániť život.

370 zobrazení
bottom of page