top of page

JEDZ DÚHU


JEDZ DÚHU 🌈

Poznáte toto pravidlo stravovania? Dúha na tanieri? Je to veľmi jednoduchý systém, podľa ktorého telu dáte množstvo výživných látok – doslova do sýtosti nakŕmite svoj mikrobióm. Práve ten je základným stavebným prvkom celkového zdravia, či už toho telesného, ale aj duševného. O téme mikrobiómu sa budeme ešte veľa rozprávať. Dnes si ale predstavíme dúhové stravovacie pravidlo. Doslova a do písmena - v poriadku je to vtedy, ak váš tanier hrá rôznymi farbami.


ČERVENÁ - Lykopén je červené rastlinné farbivo s antioxidačním účinkem zo skupiny karotenoidov, ktoré neobsahujú kyslík. K základným zdrojom lykopénu patrí vodný melón, paradajky, šípky, červený grapefruit, guava...


BIELA - Allyl sulfid - je to najmä antioxidant, dôležitý je pre naše cievy, potláča zápaly, znižuje zrážanlivosť krvi. Táto látka sa nachádza napríklad v cibuli, cesnaku, pažítke, mladom póre.


ŽLTÁ – Flavonoidy - predstavujú veľkú skupinu rastlinných pigmentov. Často sa nachádzajú na vonkajších obalových vrstvách rastlín. Preto je dôležité konzumovať aj šupky (jablko, hrozno, cibuľa) a deje sa tak kvôli tomu, že ich biosyntézu stimuluje slnečné žiarenie.


ORANŽOVÁ - Betakarotén. Ide o je významný karotenoid (teda izoprenoid), ktorý sa v mnohých organizmoch nachádza aj ako žltočervené farbivo, pri alebo živočíchoch zase ako prekurzor vitamínu A. Pri tomto vitamíne treba rovnako povedať, že ak nie je telu dodávaný, tak ho telo nemá ako vyrobiť. A kde ho nájdeme? Je to najmä mrkva, marhule, broskyne, nektarinky...


FIALOVÁ – Resveratrol – ide o prírodný antioxidant, ktorý pomáha dlhovekosti. Je to polyfenol a derivát stilbenu, ktorý sa vyskytuje v tele rôznych rastlín. Nájdeme ho opäť v šupkách a jadierkach modrého hrozna, ale rovnako aj v arašidoch, v šupkách a jadierkach čiernych ríbezlí, v čučoriedkach, tmavých morušiach, tiež ho obsahuje kakao.


ZELENÁ – Folát je prirodzená aktívna forma vitamínu B9. Nachádza sa v mnohých potravinách rastlinného aj živočíšneho pôvodu. Ide najmä o listovú zeleninu ako špenát, či šalát. Rovnako ho nájdeme v karfiole, brokolici, špargli, vo fazuli, hrachu, šošovici. Nachádza sa aj v orechoch, ale pomerne veľké množstvo nájdeme aj v ovocí ako banán, či pomaranč. Obsahujú ho aj kvasnice a mliečne výrobky.

Lutein patrí medzi karotenoidy. Nachádza sa na v listovej zelenine, ale aj v brokolici, v žĺtku, mrkvy, kukurici a aj paradajkách.


834 zobrazení
bottom of page