top of page

DÁ SA PREDÍSŤ CROHNOVEJ CHOROBE, ČI ULCERÓZNEJ KOLITÍDE?


Ako gastroenterológ vidím pacientov s Crohnovou chorobou a ulceróznou kolitídou každý deň. Pre mnohých pacientov tieto diagnózy znamenajú život s ťažkými tráviacimi príznakmi, dlhodobú medikáciu, absenciu v práci, opakované operácie a zníženú kvalitu života.

Obrovská nová analýza naznačuje, že väčšine prípadov by sa dalo predísť. Po analýze údajov výskumníci našli deväť modifikovateľných faktorov, ktoré by mohli zabrániť až 84 % prípadov Crohnovej choroby a až 70 % prípadov ulceróznej kolitídy.


Aké sú to faktory?


  1. Nikdy nefajčite.

  2. Udržujte si zdravú telesnú hmotnosť.

  3. Cvičte 7,5 hodiny týždenne.

  4. Minimalizujte spotrebu červeného mäsa (<3,5 porcií týždenne).

  5. Každý deň zjedzte osem porcií ovocia a zeleniny.

  6. Jedzte polovicu porcie orechov alebo semienok denne.

  7. Doprajte si viac ako 25 g vlákniny denne.

  8. Jedzte dve porcie rýb týždenne (pre obsah omega-3).

  9. Minimalizujte používanie alkoholu (1 – 2 nápoje denne alebo menej).

Pokiaľ ide o udržiavanie zdravých čriev, ukázalo sa, že životný štýl je oveľa silnejší ako genetika. Najväčším rizikovým faktorom pre vznik Crohnovej choroby bol nízky príjem vlákniny, pri ulceróznej kolitíde nízky príjem ovocia a zeleniny. Mať člena rodiny s IBD len zvýšilo riziko menej, len o 9-12%.

Ak nemáte radi ryby a chcete, aby vaša strava obsahovala potraviny bohaté na omega mastné kyseliny s krátkym reťazcom, začnite jesť potraviny ako sú ľanové semienka, vlašské orechy, konopné semienka a sójové bôby.


zdroj: doi:10.1136/gutjnl-2022-328174

277 zobrazení
bottom of page