top of page

DARUJTE SI ZDRAVIE


Priatelia, tak ako som sľúbil, ešte pred sviatkami sme aj vďaka mojim kolegom vydali prvú sériu vzdelávacích materiálov, ktorých cieľom je prevencia rakoviny hrubého čreva a konečníka.

Na Gastroenterologickej klinike SZU a UNB sme rozbehli nový, jedinečný pilotný projekt terapeutickej cielenej komunikácie pre pacientov aj pre samotných zdravotníkov. Cieľom je postupnými nenásilnými a pozitívnymi krokmi edukovať pacientov pri dôležitých preventívnych programoch a rovnako aj pomôcť zdravotníkom pri práci s pacientom.

Tieto materiály budú dostávať pacienti kliniky, ale samozrejme sú dostupné aj pre vás. Na mojom webe, či na webe OZ Nemocnica deťom si môžete stiahnuť pdf. Materiály sú zadarmo a pre každého.



Netreba snáď hovoriť ani dôvod, prečo sme sa tak rozhodli. Skutočnosť, že strava môže ovplyvniť zdravie každého jednotlivca, je v súčasnosti uznávaná poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti na celom svete, preto si nesmierne vážim, že tieto poznatky môžeme začať ako prvý komunikovať širokej verejnosti práve na našej klinike.


Nie je žiadnym tajomstvom, že základnými faktormi zlého životného štýlu sú nezdravá strava, fajčenie, alkohol, nedostatok fyzickej aktivity. Všetky tieto faktory výrazne zvyšujú riziko vzniku rakoviny. Zistilo sa, že 40 až 50 % všetkých druhov rakoviny vzniká v dôsledku zlého životného štýlu. Najnovšie dôkazy taktiež naznačujú, že práve strava môže byť základnou negatívnou hnacou silou, ktorá, ako sa ukazuje, má za následok až 35 % úmrtí na rakovinu.


UNB-Kuzela-cislo1-bez-spadavky
.pdf
Stáhnout PDF • 3.04MB

Prevencia Krca
.
Stáhnout • 3.04MB

Chcem poďakovať mojim kolegom, ktorí mi pomáhajú pri naštartovaní týchto preventívnych procesov.



Janke Kondrcovej - www.vyzivajk.sk

Zuzane Čižmárikovej

Andrejovi Brunovi – za prípravu receptov pre pacientov.

Stanislava Lettrichová za grafické spracovanie materiálov.

A samozrejme vám, lebo aj vďaka 2% naše OZ Nemocnica deťom mohla finačne prispieť na spomínané materály.


355 zobrazení
bottom of page