DÁ SA PREDÍSŤ CROHNOVEJ CHOROBE, ČI ULCERÓZNEJ KOLITÍDE?
- cizmarikovaz
- 24. 1. 2023
- Minut čtení: 1

Ako gastroenterológ vidím pacientov s Crohnovou chorobou a ulceróznou kolitídou každý deň. Pre mnohých pacientov tieto diagnózy znamenajú život s ťažkými tráviacimi príznakmi, dlhodobú medikáciu, absenciu v práci, opakované operácie a zníženú kvalitu života.
Obrovská nová analýza naznačuje, že väčšine prípadov by sa dalo predísť. Po analýze údajov výskumníci našli deväť modifikovateľných faktorov, ktoré by mohli zabrániť až 84 % prípadov Crohnovej choroby a až 70 % prípadov ulceróznej kolitídy.
Aké sú to faktory?
Nikdy nefajčite.
Udržujte si zdravú telesnú hmotnosť.
Cvičte 7,5 hodiny týždenne.
Minimalizujte spotrebu červeného mäsa (<3,5 porcií týždenne).
Každý deň zjedzte osem porcií ovocia a zeleniny.
Jedzte polovicu porcie orechov alebo semienok denne.
Doprajte si viac ako 25 g vlákniny denne.
Jedzte dve porcie rýb týždenne (pre obsah omega-3).
Minimalizujte používanie alkoholu (1 – 2 nápoje denne alebo menej).
Pokiaľ ide o udržiavanie zdravých čriev, ukázalo sa, že životný štýl je oveľa silnejší ako genetika. Najväčším rizikovým faktorom pre vznik Crohnovej choroby bol nízky príjem vlákniny, pri ulceróznej kolitíde nízky príjem ovocia a zeleniny. Mať člena rodiny s IBD len zvýšilo riziko menej, len o 9-12%.
Ak nemáte radi ryby a chcete, aby vaša strava obsahovala potraviny bohaté na omega mastné kyseliny s krátkym reťazcom, začnite jesť potraviny ako sú ľanové semienka, vlašské orechy, konopné semienka a sójové bôby.
zdroj: doi:10.1136/gutjnl-2022-328174
Comments