top of page

10 TIPOV NA SVIATKY


AKO PRIRPAVIŤ TRÁVIACI TRAKT NA VIANOCE

K Vianociam neodmysliteľne patrí okrem atmosféry, aj dobré jedlo. Mnohí z nás máme práve tieto chvíle spojené so spomienkou na to naše „tradičné jedlo“, obľúbený zákusok, babkin makovník, maminu kapustnicu. Vianoce máme doslova pred dverami. Už o pár dní, napriek nepriaznivej epidemiologickej situácií, chce určite každý z

Náš tráviaci trakt slovo Vianoce a pokoj nepozná a to je aj dobre, však keby si od odskočil na pár dní oddýchnuť, určite by sme si naše sviatky tak nevychutnali. Zobudenie sa v noci z dôvodu príznakov plnosti brucha, kŕčov, hnačky, pálenia záhy a podobne, neurobí u nikoho tieto sviatky pokojnými ani šťastlivými.

Nebojte sa, tých zákazov a príkazov je pomerne dosť a nejdem vám dávať žiadne nové tráviace nariadenie, či nebodaj príkaz. Určite nie je mojou úlohou z tohto miesta Vám zničiť i tak už tohtoročne zdecimované Vianoce striktnými odporúčaniami a zákazom jedenia alebo pitia. Dovolil by som si skôr Vám dať rozumné odporučenia z pohľadu gastroenterológa, ktorý myslí na to, aby Vaše sviatky boli napriek už spomínaným nepriaznivým vonkajším okolnostiam (ktoré žiaľ veľmi nevieme ovplyvniť), čo najpríjemnejšie a najmä, aby tie krásne dni, čo nás čakajú prešli bez tráviacich ťažkostí.


10 GASTROENTEROLOGICKÝCH TIPOV NA SVIATKY


RADA č. 1 - Poznaj a najmä počúvaj svoje telo

Určité jedlá dokážu u niektorých ľudí vyvolať tráviace ťažkosti, resp. priamo spustiť príznaky choroby (ako som aj písal v prípade refluxovej choroby pažeráka). Preto je veľmi dôležité svoje telo doslova počúvať. Práve naše telo nám najlepšie dokáže „povedať“, čo mu robí dobre a čo nie. Čiže spoznaj spúšťače svojich tráviacich ťažkostí a snaž sa im vyvarovať.

RADA č. 2 - Hýb sa

Byť, resp. zostať aktívnym aj počas sviatkov je najľahšia cesta ako si udržať v „pohybe“ aj tráviaci trakt. Lebo s tráviacim traktom je to pomerne jednoduché. Ak sa hýbe celé telo, hýbe sa aj tráviaci trakt. Samozrejme, ak to počasie dovolí, ideálna je chôdza vonku. Nedávno som písal ohľadom výsledkov výskumu o počte krokov u pacientov s dráždivým hrubým črevom, kde vedci dokázali prospešnosť pohybu pri chorobe. Ideálne je preto urobiť si akýsi denný plán pohybu (počtu krokov..) a tento samozrejme aj dodržiavať.

RADA č. 3 - Nezabúdaj na dostatok tekutín

Dostatočná hydratácia je potrebná i počas sviatkov. Ak máte problém zapamätať si objem tekutín vypitých počas dňa, tak aj tu je rada veľmi jednoduchá. Majte pri sebe fľašku o ktorej viete aký má objem, pite z nej celý deň, doplňte nanovo keď máte vypité a takto ľahko si budete vedieť odkontrolovať to, aby bol váš príjem tekutín v úrovni minimálne 2 litre denne. Samozrejme okrem vody je vhodné piť aj nízkotučné mlieko, nesladený čaj alebo ovocné šťavy.

RADA č. 4 - Nevynechávaj jedlá

Je ozaj lákavé vynechať raňajky, lebo ste mali ťažkú večeru alebo máte na pláne bohatý obed a takto si chcete „ušetriť“ ranné kalórie. Verte mi, takto to nefunguje. Naše telo je uspôsobené na pravidelný príjem potravín, čiže aj na raňajky, i obed a aj večeru. Každé jedno jedlo konzumované počas dňa má totiž za úlohu odštartovať rôzne tráviace pochody (tvorba štiav, kyseliny, hormónov, zabezpečiť hybnosť čreva...). Namiesto vynechania chodu si radšej doprajte ľahké, nízkokalorické jedlo s vysokým obsahom vlákniny.

RADA č. 5 - „Poraz“ bufet

Ak máte pred sebou bufetové stravovanie, inými slovami sú pred vami stoly prehýbajúce sa pod množstvom potravín a oči by najradšej všetko zjedli a naložili by ste si na tanier veľa a z každého pamätajte si, že najlepšie je naložiť si tanier najprv nízko-kalorickým jedlo, ako napr. varená (resp. na pare pripravená) zelenina, chudé mäso alebo šalát. Až potom prejdite na ďalšie jedlo, z ktorého si doprajte iba malú porciu.

RADA č. 6 - Mysli v „malom“

Porcie na tanieri by mali byť naozaj malé. V prípade, že ste ešte hladný, doprajte si radšej polievku alebo šalát ( naozaj nemám na mysli klasický zemiakový šalátJ ) Toto platí nielen pre jedlo, ale aj poháre sladených nápojov by určite mali byť čo najmenšie.

RADA č. 7 - Mysli na bezpečnosť pri stravovaní

Určite netreba ani v čase sviatkov zabudnúť na základy ako umytie rúk pred jedlom, používanie separátnych dosiek na krájanie mäsa a iných potravín, neskladovať príliš dlho potraviny... Nakoľko choroby zo zle pripravených alebo zle skladovaných potravín, nezaháľajú ani počas sviatkov.

RADA č. 8 - Jedz do pocitu spokojnosti, nie plnosti

Je naozaj namieste zastaviť príjem jedla včas. Inými slovami je treba prestať jesť ešte pred pocitom plnosti, prejedenia sa.

RADA č. 9 - Buď asertívny

Treba vedieť povedať aj nie. Nie na nadbytočné jedlo, nie na prílišné množstvo alkoholu... Neurazíte tým žiadneho rozumného hostiteľa, ale len a len pomôžete sebe a svojmu zdravému a dobrému tráveniu.

RADA č. 10 - Spomaľ

Pri jedení sa v pokoji posaďte, medzi jednotlivými sústami na chvíľku odložte príbor na stôl. Príliš rýchle jedenie veľkých porcií dokáže spomaliť proces trávenia a viesť k zápche, bolesti brucha. Takéto spomalenie je dobré aj na kontrolu veľkosti porcií jedla.

Prajem Vám nie len dobrú chuť, ale aj zdravé trávenie všetkých dobrôt. A po sviatkoch sa vidíme opäť s radami, ako naštartovať naše trávenie po 2 dňoch hojnosti na našom stole.







117 zobrazení
bottom of page