top of page

LÁSKA NEJDE CEZ ŽALÚDOK – druhá časť


Počúvaj svoje telo

Ak čítate moje blogy, tak viete, že takmer každý problém, téma, či diagnóza začína, alebo končí pasážou – Počúvaj svoje telo. A nie je to nadarmo, pretože nás organizmus je neskutočne inteligentný a bez toho, aby sme mali akékoľvek vedomosti, presne telo vie, čo potrebuje. Niekedy stačí tak naozaj málo – Počúvať svoje telo. A práve to je naozaj aj umenie. Naše telo nám neustále dáva signál, posiela nám správy. Určite ste už zažili pocit suchých úst, neschopnosť prehltnúť potravu, vychutnať si ju, resp. aj prehltnúť ju, ak ste v strese... Stres môže spôsobiť aj kŕče v bruchu... A presne toto sú správy vášho tela. Deje sa to preto, že váš sympatikový systém je stimulovaný. Vtedy telo nie je pripravené na príjem potravy, ale skôr na útek, boj... Ak ste však v relaxovanom stave, už len samotná myšlienka na jedlo, či pohľad naň vám dokážu naštartovať procesy trávenia. Na základe týchto pocitov dokáže spomínaný parasympatikový nervový systém pripraviť tráviaci trakt cez signály vyslané z hlavových nervov.


„Ústna príprava“

Práve ústa sú vstupná príprava – hotová vstupná hala do tráviacej továrne. V ústach sa jedlo zvlhčí slinami a žutím sa strava rozdrobí na malé čiastočky, ktoré dokážeme prehltnúť. V priemere produkujeme až 1500 ml slín denne. Až po zvlhčení jedla, ho totiž dokážeme aj ochutnať. Chuť je dôležitá pre identifikáciu stravy. Ak nám chutí máme príjemný pocit, ak naopak nechutí, tak ju odmietneme a zároveň je to aj preto, aby sa telo pripravilo na proces trávenia.

Ak ste počuli, či čítali, že iba na určitých miestach jazyka vnímame určité chute, je to mýtus. (napr. na špičke jazyka sladké...). V skutočnosti máme chuťové poháriky na celom povrchu jazyka a dokážeme vnímať všetkých 5 základných chutí. Akurát tie chute nevnímame v každom úseku jazyka rovnako, niekde sú viac a niekde menej citlivé. Zvlhčenie jedla samozrejme aj napomáha jedlu aby sa ľahšie dalo žuť a prehltnúť. V slinách sú prítomné aj enzými, čo sú látky ktoré dokážu chemicky rozložiť jedlo na jeho molekulárne súčasti. Slinné amylázy začínajú totiž rozkladať uhlohydráty. Prehĺtanie je naozaj komplikovaný proces a zúčastňuje sa na ňom až 22 rôznych svalových skupín a tento zložitý proces je kontrolovaný mozgom. Následne sa pažerákom potrava presúva do žalúdka.


Žalúdočná príprava“ - fabrika na trávenie

Na dolnej časti pažeráka sa nachádza sval- dolný pažerákový zvierač. Tento funguje ako akási chlopňa, čiže púšťa stravu dnu, do žalúdka a bráni jej spätnému toku do pažeráka. Pri jeho narušení dochádza k vzniku refluxu. Žalúdok je zodpovedný za mechanické aj chemické rozloženie potravy. Naozaj ide o neskutočnú fabriku, kde všetko má svoje presné miesto a význam. Keď sa toto dosiahne, spracované jedlo (chýmus) sa dodá na ďalšie spracovanie do tenkého čreva. Potravu potrebujeme premixovať s tekutinami aj v žalúdku. Nervy, po tom ako dostanú informáciu o naplnení žalúdka, dokážu stimulovať žalúdok, aby vyplavil žalúdočné šťavy. Tie sú potrebné na trávenie (kyselina chlorovodíková- HCl, voda a pepsín- enzým rozkladajúci bielkoviny). HCl rozpúšťa potravu na menšie čiastočky, zabíja mikroorganizmy, ktoré sme s jedlom dali do tela a denaturuje bielkoviny (bielkoviny strácajú svoju štruktúru a sú tak ľahšie stráviteľné).

Žalúdok produkuje aj ochrannú vrstvu hlienu. Táto je rozpustná v alkohole a aspirín zas dokáže zabrániť jeho tvorbe, čiže napríklad nadmerné pitie alkoholu alebo nadmerné užívanie aspirínu, poruší túto ochranu a HCl tak môže útočiť na žalúdočnú sliznicu a spôsobiť až krvácanie. Žalúdok je anatomicky prispôsobený na to aby sa dokázal doslova natiahnuť a tak sa prispôsobiť príjmu potravy. Ako už bolo spomenuté, po príjme potravy sa dolný pažerákový zvierač uzavrie, svalovina žalúdka sa zrelaxuje a tlak vnútri žalúdka začne klesať. Toto všetko zabraňuje refluxu potravy späť do pažeráka.


Relaxácia žalúdka nie je žiadny relax

Relaxáciu žalúdka si nezamieňajme so žiadnym relaxom, s tým to nemá nič spoločné. Relaxáciu žalúdka si niektorí dokážu aj „natrénovať“. Ak totiž pravidelne jedia veľké porcie, relaxácia sa stáva väčšou a v prípade príjmu menších porcii-slabšou. Takto oslabený relaxačný reflex spôsobuje pocit scvrknutého žalúdka u ľudí, ktorí podstupujú diétu. Po relaxácií žalúdka dochádza k zvýšenej tvorbe HCl. Pri posune potravy do výtokovej časti žalúdka dochádza následkom stimuláciou bielkovinami z potravy aj k tvorbe hormónov. Hormón gastrín následne tiež dokáže stimulovať tvorbu žalúdočnej kyseliny. Pre uvedené je preto dôležité prijímať v potrave aj bielkoviny. Tieto mechanizmy dokážu správne rozmixovať potravu s príslušným množstvom žalúdočnej šťavy. Aby nedošlo k príliš rýchlemu vyprázdneniu obsahu žalúdka do dvanástnika je výtoková časť (pylorus) uzatvorená. Pre tento mechanizmus sa iba 1/10 zo stravy prijatej do žalúdka dostane hneď aj do dvanástnika. Následne sa žalúdok začína kontrahovať a tak dochádza k premiešaniu stravy zo žalúdočnou šťavou. Popri mechanickom drobení potravy dochádza aj k natravovaniu bielkovín a tukov. Žalúdok vylučuje aj tzv. intrinsic faktor, činiteľ ktorý je potrebný na vstrebávanie vitamínu B12 v črevách. Kým sa natrávená potrava (chýmus) dostane do tenkého čreva spustia sa aj reflexy, ako napríklad gastro-kolický reflex. Tento nastane následkom roztiahnutia žalúdka a spôsobuje posun stolice do konečníka a tým vyvolá nutkanie na vyprázdnenie. Toto je dôvod, prečo po najedení - najmä raňajkách, má väčšina ľudí nutkanie na stolicu.


Žalúdok a flexibilita

Žalúdok je veľmi flexibilný. Boli by sme prekvapený, čo všetko dokáže. V mojej knihe, Zdravé črevo a trávenie, presne popisuje anatómiu žalúdka, tu si povieme len naozaj stručne o jeho funkcii. Keď do žalúdka vstúpi jedlo, jeho horná časť sa relaxuje a roztiahne, čo umožní udržať a sprocesovať veľké množstvo jedla a tekutín. Svalovina žalúdka pôsobí ako „miešač“ a mení jedlo do použiteľnej podoby. Podľa typu potravy je strava premiešavaná so žalúdočnými šťavami rôzne dlho. Uhlohydráty napríklad sa rozkladajú najrýchlejšie, čo vysvetľuje že rýchly nástup energie po príjme „cukrom-naložených“ potravín. Bielkovinám trávenie trvá dlhšie a najdlhšie sa rozkladajú tuky. Tekutiny s 0 kalóriami, ako napríklad voda sa zo žalúdka dostanú najrýchlejšie.


121 zobrazení

Comments


bottom of page